Kelet Tábor 2017 Budapest

Ami a Kelet táborból bennünk maradt: 

Hosszú meg- át- össze-vissza – fel – le és közbe szervezés után végülis sikerült létrehozni ezt a csodás három napot. Köszönjük mindenkinek, aki testben, lélekben velünk volt.

Pénteken robbantottuk rá magunkat Pest városára és miután a Hetedik nagyon jól szervezett délutáni lapszámbemutatóján dalban, versben és novellában meggazdagítottuk lelkünket, úgy döntöttünk hogy lehetőséget adunk némi házi bulinak, így beszabadultunk az Immo hotel igencsak színvonalas szobájának középső szobájába házi készítésű mojitót szörcsölni Solymoss Zsuzsa jóvoltából. A frissítő koktél jó kísérő volt a könnyed beszélgetéshez, ami alatt még a vérlázító i-betűs szót is képesek voltunk kimondani. Kiéhezetten vetettük be magunkat a Cactus Juice bárba, ahol gyertyafény mellett jól bevacsoráltunk, majd egy születésnapi torta is előkerült Gerőcs Kitti háta mögül.

A szombati napunk a Rutin bárban kezdődött, ahol meglehetősen forró hangulatban (köszi Mörfi bácsi, hogy pont akkor romlott el a légkondi) megismertük az írás művészetének alapfegyvertárát Csonta András remek vezetése alatt. A végeredmény bámulatos volt, a keletkezett alkotások igazán jó hangulatot varázsoltak közénk.

A 0. Szavak művészete most a tábor egy elemeként jelent meg, így most inkább arra használtuk, hogy mindenki elmondhasson magáról egy kis érdekességet. Igazából meglehetősen jó hangulatú, egymást megismerő beszélgetés kerekedett ebből, amit szinte fájt félbe szakítani. Ám mivel az idő csak úgy suhant eközben, nekünk pedig még rengeteg élményt kellett szereznünk.

Ezért váltottunk is az első próbajátékra a Zárd ki az írót elképzelésből. Remélhetőleg a játék apró finomításaival már ki merünk vele állni máshol is, legalábbis ez a terv. Ezen a játékon a főmegfejtés Pilinszky János lett, a többit a résztvevőktől kérdezzétek.

A játékos hangulatot vittük magunkkal, míg behatoltunk a Müszibe, ahol nagy megtiszteltetésünkre betársulhattunk a Kildara mellé társszervezőnek egy (Takács Lászlótól nyúlt kifejezéssel élve) „írósimogatóra”. Izgalmas válaszok születtek az olvasással kapcsolatok kérdésekre, mint például, hogy kinek mi volt az első olvasásélménye, vagy hogy milyen izgalmas karaktert alkottak meg történetükben. Cselenyák Imre duó formában lépett porondra és kezdetben Arany János életének történelmi érdekességeivel, majd dalaival szórakoztatott el minket.

A délután közel sem ért véget. Megint egy kis házibulizás jött a szállásunkon, ahol legalább annyira volt meleg, mint jókedv. Mindig érdekes, mikor karakán személyiségek vannak egy helyen és elméletek meg személyiségek találkoznak. A fiúk és a lányok is nagy egyetértésben vitáztak egymással. Voltak „olyan fasza csávók, akiket csak melegben kapni, de ezek heterók voltak, izmosak, lázadók, sármosak és ráadásul irodalmárok, így minden nő minket irigyelt, akik körükben tölthettük el időnket.

A spontán túrázássá avanzsált Anomin költők társaságával való együtt verselés végül a város liget észak- keleti sarkán található pici parkban lett elkiabálva a szélnek, és elképesztően jó kiabálásokat hallott az a szél, no meg mi is. Társadalomkritika, mély vallomások, és némi horror is terítékre került, ami után úgy éreztük, hogy az előtte ismeretlen idegenek valami mély, megmagyarázhatatlan módon mégis közel kerültek hozzánk ott a fűbe kuporogva a csillagok alatt. Az este hangulatát egy kis iszogatós estével fokoztuk sikeresen, és valóban nehezünkre esett elhagyni egymás társaságát. Még egy forgatókönyv ötlete is megszületett a sörhabok szürcsölése közben és mindeközben kicsit távolabb tőlünk egy regény is befejezésre került ezen az éjszakán.

A vasárnapunk a hosszú este miatt nagyon nehezen indult, így előre is elnézést kérünk azoktól, akiket megvárattunk reggel. Testünket ki kellett ráncigálni az ágyból, súlyos bőröndjeinket a szállásról, ami természetesen nem mentség, csak kifogás. A reggeli kávés felolvasás programunk így fél órával rövidebb lett, ám annál produktívabb. Még a legifjabb generációs (9 esztendős) résztvevőnk is kedvet kapott szavalni egyet.

A könyvmoly találkozó is nagyon érdekesen alakult, számos érdekes könyvet ismertünk meg, amire kedvet is kaptunk azon nyomban, így ezúton kérünk minden aranyos és kedves embert, aki lát akciósan Palládi- Kovacs Atilla Magyar néprajz című nyolc részes kötetének egy- egy darabját, az értesítsen minket, mert nagyon szeretnénk fizikai formában is megismerni.

A nap zárásaként megismerhettük a Győrben tartandó irodalmi esttel összekötött kiállításunk egy részét, elhangzottak a képekhez kötődő versek. Ezután a tábor lezárásra került, kötetlenül jóízű beszélgetést követtünk el fél háromig, aztán fáradtan visszavonultunk buszainkra, autóinkra, autóinkba, és hazazötykölődtünk.

Szabó Ajándék

FÉNYKÉP ALBUM
Fórizs Krisztián: facepost
Takács László: képek

Szabó Borka (Robin O’Wrightly):

Kelet Kulturális Művésztábor 2017 – A „nulladik” az igazi!

Mit csinál egy író, amikor rátör a rekkenő hőséggel megáldott július eleji péntek délután öt óra?

Dehogy megy a Balaton-partra, akkora dugó van arra, mint ide Lacháza sorvége, inkább elmegy Keletre. 🙂

A Kelet egy kultúraszerető és művészetkedvelő társulás: írók, költők, festők, grafikusok alkotják és alkotnak benne. Elhatároztuk, hogy egy hétvégére kizárjuk a világot és magunkba fogadjuk a kultúrát szórakoztató módon. Valamiképp – egyfajta sorskeze okán – pont a fővárosban, a Nagykörút-Városliget síkjába szerveződött ez a három nap, aminek egy budapesti író különösen örülhetett: a programok ingyenesek voltak, csak a fogyasztásért kellett fizetni.

És micsoda programok voltak! Megérte kihagyni a strandot, a lángosost, mert sokkal többet kaptunk a hétvégre alatt, miközben persze ettünk, ittunk és jót mulattunk, a „sok jó ember kis helyen is sok”-elv alapján egymás iránt türelmet is mutattunk.

Péntek délután ötkor tehát az író naptej helyett naplót tett el, hogy esetleg, ha jegyzetelni kell, ne maradjon kihasználatlanul. Az Örkény István Könyvesbolt felső emeletén kezdődött a Kelet tábori programja délután ötkor a Hetedik irodalmi folyóirat 17. lapszámának bemutatásával. Kellemes zene mellett elgondolkodtató versek és izgalmas vagy éppen szívbe markoló novellák hangoztak el, közben körbe járt a pogácsás tál, hogy a satnya emberi test se gyengüljön el, bírja a hízó lélek súlyát. Utána ki-ki borral vagy „bambival” támogatta meg a komoly szénhidrát- és szépírás-bevitelt.

Időközben jelentősen a csoport ellen dolgozott a minden-ellen-ható: az ország más részeiről a fővárosba látogatóknak meg kellett vívniuk a budapesti bürokrácia sárkányával, de sikeresen győztek, így a szállásukra mindannyian ellátogathattunk, hogy összeismerkedjünk kicsit.

Facebook helyett  face-to-face és book-to-book, mondaná a művelt francia, ha tudna angolul.

A frissítő mojitók és viszki-kóla kombók hatására a fantasy-regények elunt tündéi és a magyar mondavilág szépasszonyai átváltoztak a közös férfiős mitokondriális DNS-ének a recesszív kékszem-génjéért felelős moduljává – azaz, miután íróból filozófusra, majd abból genetika professzorra ittuk magunkat, elindultunk vacsorázni a Cactus Juice-ba.

A rendelésre visszatisztultak a szemek és -változtak a mű- és természetes vészetkedvelők, illetve rákészültünk, hogy aznap este két születésnapost is köszöntünk, saját készítésű tortával: Kitti, a cukrászlány keze alól nemcsak szép, de finom csokitorta kerekedett.

Néhányan utána még elmentek kísérteni a tudomány szellemét és tovább inni az éjszakában, és a kultúra istene látta, hogy ez jó, és eltelt az első nap.

Szombaton a Rutin bárban kezdtünk, kávéval és limonádéval alapoztunk, Csonta András pszichológus-író kollégánk pedig kreatív írás-műhelyt tartott. Játékos formában írnunk is kellett tíz perc alatt háromféle etapot, melyet felolvastunk és értékeltük egymásét.

Hogy hogyan születik az író? Egyetlen, még könyvet, novellát vagy verset sem jegyzett tábortársunk, Bakter, aki igazából eredetileg csak elkísért engem, a feleségét, leiskolázott mindannyiunkat egy tökéletes egypercessel, melyre maximális pozitív visszajelzést kapott. Szóval a rejtett tehetségek sokszor álruhában, de köztünk vannak! (Innen üzenem, hogy ostorral fogom csapkodni, hogy írjon, vagy legalább diktáljon nekem! 🙂 )

A délelőtt során bemutatkoztunk egymásnak, sok nagyszerű és különleges embert ismerhettünk meg, láthattuk munkáik nyomát, beszélgettünk kicsit a könyvkiadás buktatóiról és aztán a megjelenő művek fölött érzett örömről. Alig bírtuk abbahagyni a diskurzust, annyira jól éreztük magunkat és egymást. 🙂

Mivel időben megcsúsztunk kicsit, következő utunk azonnal a Kildara – Népszerűsítsünk az olvasást! rendezvényére vezetett, hogy le ne maradjunk, ahol írók és olvasók találkoztak és kívánták álláspontjaikat közelíteni egymás felé. A Kelet néhány alkotója (Csonta András, Varga Emese és … Gabriella) is a meghívott írók és bloggerek között volt, kérdésekre válaszoltak, beszéltek a munkásságukról, megjelent könyveikről, az olvasási szokásaikról és kedvenc saját szereplőjükről is. Utánuk Cselenyák Imre író, a valaha volt Hipnózis és Kontinens frontembere zenélt és bemutatta az Arany János életéről írt szépirodalmi, elbeszélő kötetének első részét, melyet az idei bicentenáriumra jelentett meg. Jórészt más írók látogattak el a Kildarára, így annyira speciális maradt a találkozó, de reméljük, hogy a következő alkalomra sokkal több, csak olvasó is eljön majd.

Futottunk vissza a szálláshelyre, ahol felfrissítettük magunkat, aztán lelazultunk a mojitótól és a viszki-kólától, de most csak verset szavaltunk tőle, és a közelgő kiállítás képeiből néztük meg az eddig összegyűlteket. Este hétre az Anonim Költőkkel lett volna randink a Városligetben, a Széchenyi Fürdőnél, hogy az éterbe kiabáljuk a verseinket, de a nagy lazaság okán senki nem ért oda fél kilencnél előbb. Totális filmszakadás, a rendező eldobta a megafont, így spontán végigjártuk a Városligetet az „ismerd meg fővárosod”-program keretében, míg a görög színház helyett összeültünk egy körbe a Zugló vasútállomás mellé, egy parkban, és felolvasással egybekötött bemutatkozást tartottunk. Sajnos én kipurcantam a séta végére – így jár, aki törött lábujjal mozgalmárkodik a városban –, így hazamentünk, de a csapat többi része még elment szórakozni a Jammings romkocsmába, majd ki-ki hajnalok hajnalán, a megfelelő alkotói állapotban aludni tért. (Ők ittak, én írtam. 🙂 )

Vasárnap, az utolsó nap a Kelet félórával visszaállította az órát, de azért az egy óra késést behoztuk: egy Moly-találkozóval egybekötöttük könyvbemutatóinkat, illetve a győri Kiál(lí)tás képeinek és verseinek felvezetését és előadását. Kertész Nóra csatlakozott hozzánk, verseit hallgattuk, képeit megfogtuk és -néztük, csodás hangulatát és látásmódját magunkba szívtuk. Csodás lelkű asszony kivételes tehetséggel, régóta készültem már rá, hogy hátha találkozunk. Külön megtisztelő volt, hogy ezen a tábori hétvégén sikerült, és nagyon mélyreható, tartalmas beszélgetésünk volt. Bemutattam én is a képeimet, beszéltem a könyvemről, mely a versemet és a rajzomat ihlette, hogy érthető legyen az a világ, melyben mozgok és élek immár másfél esztendeje.

Méltó befejezést írtak szervezőink a Kelet 0. számú táborának ezzel a képes-verses találkozóval, de sajnos – kiskorú résztvevőink, a gyerekeim nagy szomorúságára – a végső vízicsatás buli a Margitszigeten elmaradt. Időközben az eső kezdett vízicsatázni, a többiek pedig nagyon elfáradtak, így elbúcsúztunk egymástól fájó szívvel, máris hiányolva a társaságot.

Minden szervezési nehézség ellenére én nagyon jól szórakoztam, épültem és növekedtem lelkiekben az eltelt hétvégén, ezek feledtették a kalamajkát, ami néha kialakult. Azt hiszem, szereztem egy jópár értékes ismerőst, talán barátot, de kollégát mindenképpen, ez így tökéletes prototípusa lehet az elkövetkezendőknek.

Alig várom a következő Kelet tábort, az Elsőt!

Szabó Borka


A mi kis csoportunk, csatlakozz, ha kedved van. 🙂


Július 7. Péntek
15: 00    Szálláson gyülekezés, találkozás
Immo Broadway hotel - Teréz körút 10. +
17: 00    A Hetedik Irodalmi folyóirat 17. lapszámbemutatója 
Örkény István könyvesbolt - Szent István körút 26. +
21:00      Vacsora és ismerkedés
Cactus JuiceBudapest, Jókai tér 5 +
       (legjobb ajánlat: gulyásleves 1290 forint)

Július 8. Szombat
09:00          Rutin bárErzsébet Körút. 26 +
09:00-10:30 Írás művészete – Kreatív írás feladatok                                      Csonta Andrással
10:30- 12:00 „0.” Szavak Művészete – Alkotók és                                             alkotásaik bemutatása
 12:00- 13:00   „Zárd ki az írót” játék bemutatása –                                          csapatjáték írókkal és műveikkel
15:00        Népszerűsítjük az olvasást! -                          Kildara és Kelet
Müszi - Blaha Lujza tér 1  +
19: 00     Szélbe kiabált versek
Városliget +, Széchenyi fürdő - találkozunk Anonim költőkkel, ahol nyilvánosan elmondhatja mindenki a kedvenc vagy saját versét
22:00  Száraz torkok benedvesítés
Jamming romkocsma - Hungária körút 134. +

Július 9. Vasárnap
09:00          Rutin bárErzsébet Körút. 26 +
09:00-10:00 Reggeli merengés- Kávénovellák és versek
10:00- 11:00  (Könyv) Moly találkozó
 12:00- 13:00  Kiál(lí)tás bemutatása- versek és képek
14:00- 15:00 A tábor lezárása
15: 45  Margit szigeti duhajkodás
 Vizi csata a Margit szigeten + (SPONTÁN!) Aki hoz magával vízi pisztoly és vödröt és vizet.

Faceoldal
Faceesemény
Táborozók facecsoportja
Hívható számok az esemény ideje alatt:
+36 70 311 96 85
+36 30 890 75 41
A programváltozás jogát fenntartjuk!

“Kelet Tábor 2017 Budapest” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 + tizenöt =